Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова, сигнализира

...
Председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив - Димитрия Стайкова, сигнализира
Коментари Харесай

Фармацевтите в Пловдив: Искаме 10 опаковки, а ни дават 2-3

Председателят на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив - Димитрия Стайкова, алармира за сериозен дефицит на медикаменти в аптечната мрежа, предава. Нейните думи бяха във връзка изказванията на здравния министър, че няма проблем с медикаментите. Според Стайкова явно се живее в два паралелни свята.

„ В аптеките несъмнено има липса на лекарства. Зареждат по няколко пъти дневно. Няма по какъв начин да се отговори на това нараснало търсене с количества, които са стигали преди да имаме сходна пандемия ", заяви Стайкова. И изясни по какъв начин медикаментите доближават до аптеките. „ Съществува систематизиране от търговците на едро в логистичната верига. Ние получаваме медикаменти единствено от тях, тъй като имат годни позволения. Ако поискаме 10 опаковки от артикули, които са ни извънредно нужни, получаваме най-вече две или три, а от време на време и нито една. Количеството ползване надвишава в пъти опцията на количеството, което може да бъде доставено ", сподели още ръководителят на РФК-Пловдив.

По думите й хората се запасяват с медикаменти, които не им трябват сега. „ По време на война и епидемии привилегировани няма. Хора, не се презапасявайте, тъй като сега може някой да има незабавна потребност от този медикамент ", призова Димитрия Стайкова.  

Лекарствата по рецепта също не стигат, твърди тя. „ Поради това, че огромна част от лекарствените артикули към този момент се употребяват за лекуване на ковид, те недостигат за други пациенти, за които в началото са били планувани ", разясни Стайкова. Затова в аптеката, в която работи тя, няма лекарства за бременни дами за разреждане на кръвта.

„ БФС е сложил много въпроси в писмен тип, само че отговор към този момент няма. Поискахме и привикване на Висш съвет по фармация ", коментира председателят на РФК-Пловдив.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР